Review: Fotoboek van Saal Digitaal

Geplaatst op

Foto’s presenteren kan op verschillende manieren. Meestal plaats ik mijn foto’s online, soms druk ik de foto’s groot af om ermee te exposeren. Maar hoe zou het zijn als ik de foto’s goed afgedrukt in een boekvorm zou zien?

Een tijdje terug zag ik op sociaal media een uitnodiging van Saal Digitaal voor fotografen en designers om hun producten uit te testen, op hun website zag ik dat ze aardig wat prijzen hadden gewonnen en aangezien ik nog geen fotoboek voor mezelf had, maakte dat mij nieuwsgierig. Ik meldde me aan en ik kreeg bericht dat ik mee mocht doen met de test. Top!

Voorbereiden:
Waar wil ik eigenlijk een boek voor maken? Op dit moment wil ik geen trouwreportages en andere soorten opdrachten meer aannemen.
Ik wil nu vooral kunstzinnige/artistieke portretten voor mezelf maken en met mijn boek langs galerieën gaan en kijken of ik kan exposeren.

Dus inhoudelijk moet het artistiek zijn en daarom heb ik uiteindelijk voor deze vier projecten gekozen: Dark (Beauty/Photography), Maybe, Theater of (Dis)Comfort and Growth en Picturalisme.
Heel verschillende stijlen en daardoor misschien wat veel voor één boek. Maar zo is mijn werk; gevarieerd en divers.

Je gaat als eerste naar de website van de aanbieder; wat bieden zij aan, op welke manier kan ik mijn fotoboek maken en wat staat er op aan informatie?

Website:
+ Ze bieden veel verschillende producten aan in diverse maten om af te laten drukken; foto’s en boeken (duh), kalenders, kaarten enzovoort. 

Ze bieden verschillende producten aan.

+ Je kunt op meerdere manieren je fotoboek bestellen, via een plug-in, hun eigen software of je uploadt een pdf.
+ Ik ben zeer onder de indruk van de website van Saal Digital. Er staat heel veel informatie op (bijvoorbeeld over wat je kunt verwachten qua levertijd per product), wat ik erg belangrijk vind. (zie screenshots hieronder) 

Duidelijke informatie van Saal Digitaal.

Proefpakketten
+ Je kunt verschillende proefpakketten bestellen met wanddecoratie, speciale covers en papiersoorten, waardoor je heel goed kunt zien en voelen hoe de producten eruit komen te zien.
+ De proefpakketten van Saal Digital kun je al vanaf 10 Euro bestellen. Bij elke proefpakket bestelling, ontvang je een waardebon t.w.v. de waarde van je proefpakket. Dit betekent dat de proefpakketten geheel gratis voor je zijn, als je een bestelling doet.
+/- Als je alle drie de proefpakketten bestelt, ontvang je 3 pakketjes van 10x10cm. Bij papiersoorten krijg je één foto te zien op 17 verschillende soorten papier afgedrukt. Heel fijn, dan kun je dus zien hoe een bepaalde foto er uit komt te zien op verschillende materialen. Maar voor het proefpakket wanddecoraties hebben ze voor 7 verschillende materialen, zoals canvas, acrylglas alu-dibond, 7 verschillende foto’s gebruikt. Dan zie ik dus niet hoe 1 bepaalde foto, net als bij papiersoorten, er uit komt te zien op verschillende materialen. Misschien is dit gedaan omdat bepaalde foto’s niet geschikt zijn op bepaalde materialen.

Bron: https://www.saal-digital.nl/service/proefpakket/

Aandachtspunten betreft website en producten:

 • Er is geen chat-functie aanwezig voor de helpdesk.
 • Je kunt geen boek in fotoformaat (2:3) bestellen. Dit houdt in dat ik mijn foto’s moet bijsnijden of de achtergronden moet aanpassen/breder maken om er een mooi geheel van te maken. Maar dit geldt voor (bijna?) alle leveranciers. Voor meer informatie zie de volgende link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Papierformaat#Fotopapier

Opvallend: Toen ik ze een mail stuurde met mijn vraag of ze dat in de toekomst gingen aanbieden, kreeg ik de volgende e-mail als reactie:

Let op, onze klantenservice bieden wij in de talen duits, engels, spaans, frans en italiaans aan. Aangelegenheden in andere talen kunnen wij op dit moment helaas niet verwerken en/of beantwoorden. Zodra wij uw verzoek in een van de genoemde talen, hebben verwerkt, ontvangt u zo snel mogelijk een antwoord van ons.

Nadat ik mijn vraag in het Engels stelde kreeg ik dit als reactie van Saal Digitaal:

“Unfortunately, only the formats shown online are available. For now, we cannot say if we will offer another format soon.
Please excuse the inconvenience.”

Ik koos uiteindelijk voor staand 21 x 28 cm, met hardcover. De foto’s zijn dan niet te klein, maar ook niet te groot en dat is makkelijk om mee te nemen.

De software:
+ Op mijn Mac werkt de software stabiel, zonder vastlopers en vertragingen.
+ Foto’s toevoegen via het programma, of slepen via het Finder venster. Dat laatste vind ik het prettigst.
+ De software waarschuwt je als je bij de snijranden zit.
+ Exporteren van je product als PDF (wel even in de instellingen rechts bovenin zorgen dat “PDF Export watermerk weergeven” uit staat. 
+ De informatie die erop staat is duidelijk.

Aandachtspunten:

 • Ondanks dat de software wel intuïtief werkt, vind ik het wel jammer dat er geen tot minimale uitleg wordt gegeven wat waar zit en hoe dingen werken.
 • Geen sneltoetsen; bijvoorbeeld, als ik op mijn toetsenbord op de letter T zou drukken, dat dan tekst gereedschap geactiveerd zou worden.

Wel of geen handleiding?
Eerst was er nog geen echte handleiding, tijdens het schrijven van deze recensie kwamen er plots 3 filmpjes online met tips.
https://www.youtube.com/watch?v=qUZqsvX0-vE

Betalen en levering:
Je kunt met creditcard en met Paypal betalen. Ik kan mij voorstellen dat mensen iDeal zullen missen als optie.

Het boek is op 31 juli besteld. Verwachte leverdatum 6 augustus, maar het werd 3 dagen eerder afgeleverd. Dus binnen 3 dagen had ik mijn boek al binnen… Dat is verrekte snel!
Het boek kwam onbeschadigd en goed beschermd binnen in een stevige doos, met een foam hoes om het boek. Zie foto.

Het boek:
Het eerste wat me opviel, was dat de kaft lichtelijk bobbelig is. Maar ik bekeek alles met een kritisch oog en gelukkig was dat bijna het enige wat in negatieve zin opviel. Door wat me daarna opviel had ik alleen maar lof voor het totaalplaatje.
Het ziet er professioneel en degelijk uit. Geheel platliggende dikke pagina’s (mooi als je een grote foto op 2 pagina’s plaatst), scherpe foto’s met mooie diepe kleuren. Het papier dat gebruikt wordt is echt geweldig, het is stevig, kleuren zijn goed, foto’s zijn scherp. Ze geven ook 75 jaar garantie op kleurechtheid. Geen logo op de achterkant van de leverancier.
Het andere wat mij tegenviel was dat er geen schutbladen in het boek zijn verwerkt. De eerste en de laatste pagina, wat dus foto’s zijn, waren geplakt aan de cover. Dat laatste wordt eerlijk gezegd ook gemeld in de software…

Geen schutblad.

Verschillende opmerkingen over het boek door anderen:
+ Het voelt heel luxe aan, alsof het iets van heel veel waarde is. Niet alleen met voelen, maar ook als je het ziet. Kwaliteit is goed, papier is behoorlijk dik.
+ Zwart is echt zwart.
+ Goed gedrukt.
+ Structuur in het papier.
+ Dik papier.
+ Heel veel tonen, (hoeveelheid aan verschillende tinten in kleuren is enorm, groot spectrum tussen zwart en wit).
+ Het valt zo mooi open. Je krijgt geen onderbreking in het midden. De foto blijft 1 foto. (normaal gesproken is het lelijk, maar hier werkt het wel).
– Kaft is lichtelijk bobbelig.

Lichtelijk bobbelig cover.

Tijdens een expositie hoorde ik heel veel lovende woorden over het boek (en de foto’s ? ) en er is iemand geweest die het boek wil kopen!! Het gaat binnenkort die kant op!

Samenvatting:
Dit boek is geschikt voor hoogwaardige presentaties, zoals voor portfolioboeken of een trouwboek, maar te duur en te luxe voor vakantiefoto’s. Daar kun je beter voor naar andere aanbieders gaan.

Pluspunten:

Ik ben zeer tevreden met het geleverde product en diensten.

 • Kleuren (heel rijk aan kleuren)
 • Papier (stevig/dik)
 • Afdruk (scherp/goed)
 • Flatline (geen onderbreking in de foto)
 • Op de website is heel veel informatie te vinden.
 • Ik kan met Paypal betalen, dat gaat zoals altijd snel.
 • Keuze uit diverse fotoboeken.
 • Zeer snelle levering van het product.
 • Regelmatig korting op hun producten.

Aandachtspunten: 

– Het formaat 21×28 is helaas toch een ander formaat dan mijn foto’s. Ik moest dus puzzelen welke stukjes van mijn foto’s afgesneden konden worden of waar ik nog extra achtergrond moest toevoegen om er toch een goed geheel van te kunnen maken. Dus ook fotoboeken aanbieden van 2:3 formaat zou fijn zijn.
– De cover is lichtelijk bobbelig.
– De software zou iets gebruiksvriendelijker zijn als er bijvoorbeeld met sneltoetsen gewerkt zou kunnen worden.
– Een chatfunctie met een van de medewerkers zou fijn zijn.
– Er zitten geen schutbladen in het boek. De eerste en de laatste pagina, wat dus foto’s zijn, waren geplakt aan de cover.
– Geen mogelijkheid om met iDeal te betalen, voor diegenen die geen creditcard of Paypal hebben kan dat lastig zijn.