Cultuurpodium 2024

Geplaatst op

Vorig jaar werd ik al gevraagd of ik bij het Cultuurpodium iets wilde vertellen over mijn fotoprojecten. Ik was te druk, dus ik zei nee.
Nu werd ik weer gevraagd en had ik iets meer de rust om ja te kunnen zeggen. Ik zou samen met Dik van der Meulen, Nathalie Baartman en Paul Abels te gast zijn. En het trio 054 deed de muzikale omlijsting.

Ik begon aan een diapresentatie met 130 dia’s. “Nee Metin, dat is te veel. Je hebt maar 15 tot 20 minuten de tijd, niet meer!”
Oké, oké.. 100 dia’s. Ik had genoeg te vertellen, maar toch, het was nog te veel. 70, Kill your darlings…. en uiteindelijk had ik er ‘maar’ 50.

Meer dan een week was ik bezig met oefenen en oefenen, want ik ken mezelf, ik heb moeite om voor een publiek te gaan staan praten, dan wordt ik zenuwachtig. Zittend ook hoor. 🙂
Maar goed, ik heb het gedaan (wel met zwetende oksels en knikkende knieën). Er waren meer dan 120 bezoekers heb ik begrepen. Wat fijn dat vrienden spontaan langskwamen en er collega kunstenaars waren. Dat bezoekers die je niet kent je aanspreken en je moedig vinden om zo open over kwetsbaarheid te spreken. En dan vrienden die je na afloop een berichtje sturen, zoals Renske hieronder:

Renske: Dat deed je toch maar ‘ff’ 😎 mooi, grappig, inspirerend en ontroerend verhaal Metin en denk dat de velen die daar ook waren het ook zo vonden.
Goed doan!

Natuurlijk heb ik het gehad over William Rutten photo contest en mijn ‘baard’ project.

Maar het belangrijkste wat ik misschien meegegeven heb is: daag jezelf uit; je hebt niet veel nodig om een goede foto te maken en wees lief voor elkaar.

Regine Hillhorst (de gastvrouw) had een introductiegedicht geschreven voor mij:

Hij wil niet in een hok
En toch zat hij er in
Om de kleur van zijn huid
Om de groei van zijn haar
Om… ja zeg het maar

Hij speelt met licht
Hij kent het donker
Als een diepe put
Als een ouwe vriend
Als een zelfportret

Hij scant ons vruchtvlees
Met hart en ziel
In angst en vrees
In woeste kracht
In anders is hetzelfde

En dat doet hij
Met virtuoze precisie
Hier is hij Metin Yirtici

Hieronder foto’s en filmpjes van Ellie Bloemendaal, Jenny de Groot, Renske Schilt en Lynne Greenaway.