Vrouwelijke Identiteit in de Möllerwerf

Geplaatst op

Hierbij zijn jullie uitgenodigd voor de opening van de Foto- en videotentoonstelling Vrouwelijke Identiteit a.s. zondag 5 juni om 16.30 uur in Kunstwerkplaats de Möllerwerf. Fotografen en filmmakers tonen hun werk.

Beeldend kunstenaar en schrijver/journalist Hedy Hempe houdt op zondag 5 juni een lezing over vrouwelijke identiteit. Voor deze gelegenheid heeft ze fotografen en videokunstenaars uitgenodigd om het thema in een fotografisch beeld te vertalen.

Ik toon ook een van mijn werken die ik nog niet eerder heb vertoont… Wil je hem zien, dan moet je gewoon even langskomen. 😉

Mocht je tijd en interesse hebben in dit onderwerp dan ben je voorafgaand aan de opening ook nog welkom bij de lezing van Hedy Hempe, voor meer informatie, zie tekst onderaan de pagina.

De exposanten
Jan Hooftman, Fenneke ten Thij, Erna ter Haar, Metin Yirtici, Jenny de Groot, Lynne Greenaway, Mirella de Jong, Ricardo Liong-a-Kong, José Verstappen, Nikki Kirpenstein, Pier van Dijk, Eric Brinkhorst, Anita Hahyary, Hedy Hempe, Izabela Dusinska, Irma Bruggeman, Arletta Elst-Wawrzyniak

Zondag 5 juni

14.30 uur inloop met koffie/thee/baklava

15.30 uur lezing

16.30 uur rietwaaierdans door Hedy Hempe met saxofonist Bennie Waanders

16.45 uur opening tentoonstelling

Openingstijden
donderdag 18.00-21.00 uur | vrijdag t/m zondag van 12.00-17.00 uur

Finissage
zondag 19 juni om 16.00 uur

Intro lezing Vrouwelijke Identiteit door Hedy Hempe

Als beeldend kunstenaar en journalist onderzoekt Hedy Hempe het menselijk doen en denken. In het coronajaar is ze op zoek gegaan naar de vrouwelijke identiteit, een thema dat in haar leven en werk een belangrijke rol heeft gespeeld. Haar lezing gaat over de geschiedenis van de ondergeschikte positie van de vrouw tijdens de ontwikkeling van de beschaving, aangevuld met persoonlijke ervaring en familiegeschiedenis. Waarom is het zo moeilijk om los te komen van de patriarchale beschaving en vrouwelijke ongelijkwaardigheid? En wat heeft dit gedaan met de persoonlijkheid van vrouwen? Waar is de vrouwelijke identiteit en waarom is het belangrijk haar terug te vinden in zowel vrouwen als mannen? In deze lezing gaan we op zoek naar de Vrouwelijke Identiteit.

“Als vrouwelijke kunstenaar voel ik weerstand in onze samenleving. Weerstand waartegen ik vecht. Ik ben een vrouw maar om gewaardeerd, en eventueel succesvol, te worden moet ik me gedragen als een man, moet ik denken en doen als een man, moet ik me bewijzen. Dat is wat deze samenleving van mij verwacht, dat is wat ik voel. Ik zit daardoor in een spagaat; ik ben een vrouw en ik voel me een vrouw, maar omdat ik gewaardeerd en eventueel succesvol wil worden, ontwikkel ik mijn mannelijke kant sterker dan mijn vrouwelijke. Ik krijg steeds meer moeite mijn vrouw-zijn, en het heeft geleid tot een identiteitscrisis en jarenlange depressie.

Als kunstenaar vang je, meer dan andere mensen, bewust en onbewust signalen op uit de samenleving. Om te kunnen communiceren wil je begrijpen hoe de mensen om je heen leven, waarom zich zo gedragen, wat ze doen, denken en voelen. Als kunstenaar heb je, meer dan andere mensen, de behoefte om je uit te drukken. In mijn geval in de vorm van beeldende kunst en gedichten. Via deze middelen probeer ik in contact te komen met mijzelf als mens en de mensen om mij heen. De weerstand die ik in de mannelijke wereld voel, weerhoudt mij om mijzelf te kunnen zijn. En precies dat is wat ik wil: mezelf zijn. Daarom ga ik op zoek naar mijn Vrouwelijke Identiteit”.

Hedy Hempe (Geleen, 1968) is sinds 1996 woonachtig in Enschede en heeft naast haar werk als beeldend kunstenaar als freelance journalist gewerkt voor o.a. Wegener, Van Deinse Media, Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars. Als landschapskunstenaar werkt ze onder de naam Sculpting Nature (voorheen Natuurlijk Werk). Ze maakt regelmatig installaties voor kunstroutes. De laatste jaren heeft ze haar eigen handschrift ontwikkeld in 3d-panelen en ruimtelijke objecten van natuurlijke materialen. Haar eierschalen kunstwerken hingen in Museum Kranenburgh en waren vorig jaar te zien op kunstbeurzen.

Voor het geval dat je niet in staat bent om naar de expositie te gaan, hieronder mijn inzending, klik op het plusje bij de spoiler tag hieronder om het te kunnen zien.

Spoiler titel

Toelichting foto: Er bestaat niet slechts één vrouwelijke identiteit. Ik focus op de zachte kwaliteiten en zoom letterlijk in in de verbintenis die te vinden is in de geborgenheid en openheid van het zusterschap.

Adres: Oude Boekeloseweg 31 G Hengelo